Foto: ©Oriol Llauradó
A Andorra hi ha set col·lectius fallaires autònoms, cadascú té una organització i una personalitat diferent.
Són aquests, en ordre de creació:
La taula nacional de falles de les Valls d'Andorra es va crear l’any 2017 per reunir els diferents col·lectius i establir estratègies conjuntes per salvaguardar i mantenir viu aquest patrimoni immaterial.
És un espai de treball conjunt i enfortiment de la comunitat fallaire. Està integrada per representats de cada col·lectiu i pels dos darrers fallaires majors.
A més, fa d’interlocutor amb el Departament de Patrimoni Cultural per dissenyar i desenvolupar els projectes de divulgació i salvaguarda de la cremada de falles a Andorra.
Foto: ©Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara
Els cinc col·lectius fallaires organitzen de forma conjunta diverses activitats
Consisteix en un joc de pistes a la Vall d’Incles al final del qual hi ha una argolla de plata d’on en penja un clau d’or. Qui la trobi serà anomenat fallaire major. L’activitat es desenvolupa a principis de juny, en un cap de setmana de germanor amb fallaires de tots els col·lectius.
Foto: ©Fons Associació Fallaires d'Andorra la Vella
Hi ha llegendes andorranes que diuen que aquestes argolles van ser col·locades per Carlemany o el seu fill Lluís el Pietós per commemorar les victòries davant els àrabs.
La de Fontargent seria l’argolla on Carlemany va estacar el seu cavall i que cada nit de Sant Joan es converteix en or.
A principis de juny, els fallaires pelen els beços per elaborar la falla tradicional. Cada col·lectiu crema les seves falles tradicionals en un moment determinat de la festa.
Foto: ©Oriol Llauradó
L’activitat es fa a la plaça del Consell el 23 de juny a la tarda. El fallaire major sortint traspassa la capa vermella al fallaire major entrant i li penja al coll el clau d’or que el distingeix com a màxim representant dels fallaires al llarg de tot un any. El nou fallaire major és l’encarregat d’encendre la primera falla i fer-la rodar enmig de la plaça.
En aquest mateix acte, també es fa un homenatge a una persona que s'ha significat al llarg de la seva vida amb les falles, ja sigui per a la seva promoció, difusió i/o preservació de la festa.
L’acte es desenvolupa conjuntament amb l’arribada de la Flama del Canigó a Casa de la Vall organitzada pel Centre de la Cultura Catalana.
Foto: ©Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara