La cremada de falles d’Andorra és una festa tradicional i popular que se celebra a l’entrada del solstici d’estiu.
Consisteix en què els fallaires fan una falla, l’encenen i la fan rodar, és a dir, la giren amb molta rapidesa per crear grans cercles de foc.
Aquesta tradició es conserva la nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, a les parròquies d'Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany, Encamp, Canillo i La Massana; i la nit del 28 de juny, revetlla de Sant Pere, a Ordino.
Foto: ©Comú d'Escaldes-Engordany / Arxiu Històric
Els orígens de la festa es perden en el temps. La celebració coincideix amb el solstici d’estiu, època que simbolitza la plenitud de la vida ja que hi ha més hores de llum i es pot disposar dels fruits que dona la terra. La festa gira a l’entorn del foc, que es considera purificador.
Foto: ©Fidel Solsona
Les falles convivien amb d’altres ritus associats al foc i en aquesta època de l’any, a part de la tradicional foguera, com pot ser la crema d’un arbre al mig de la plaça (un trèmol en el cas de la placeta del Puial o un pi a Sornàs), l’exposició d’herbes aromàtiques que deixaven anar el seu flaire pels carrers durant dies (a Santa Coloma) o la crema de plantes com les botges típiques de Sant Joan (a les Bons).
Foto: ©Fons Associació Fallaires d'Andorra la Vella
Videos: ©Qucut Producció Audiovisual
La tradició de cremar falles públicament es va començar a perdre a meitat del segle XX, però mai va desaparèixer. Hi ha registres que com a mínim en un parell de llocs es feia la cremada en un entorn íntim i familiar.
Foto: ©Arxiu Fallaires d'Encamp
El jovent d’Andorra la Vella va recuperar la tradició de cremar falles el 1987.
El perfil del fallaire ha canviat. Ara nens i nenes són fallaires de llum i els adults, fallaires de foc que roden les falles al llarg d'un recorregut per carrers i places que finalitza amb l'encesa de la foguera.
Les falles es van estendre per la majoria de parròquies, però d’una forma discontínua. A finals dels anys 90 la festa finalment es va consolidar a Sant Julià de Lòria (1997), Encamp (1998) i Escaldes-Engordany (2000). A Ordino la recuperació de la tradició va arribar l’any 2017, a Canillo el 2020 i a La Massana el 2021.
Foto: ©Comú Sant Julià de Lòria