Ser fallaire

Els fallaires són els qui fan rodar la falla i totes aquelles persones que són portadors de la festa i la fan possible.

Fallaires

Un joc de nens

Antigament s’encenien fogueres a les places dels diferents pobles i barris. Al voltant d’aquests focs, els nens cremaven i feien rodar les falles. També competien entre ells a veure a qui li durava més temps la falla encesa i qui en cremava més.

A Andorra la Vella, fins i tot hi havia competències entre les placetes dels diferents barris. En altres pobles, com les Bons i la Mosquera o Sornàs, els nens baixaven les falles giravoltant-les, corrent des d’un pui o turó fins a la plaça on hi havia la foguera.

Quan els petits fallaires arribaven a l’adolescència, els seus interessos i compromisos canviaven, així que la cremada de falles es deixava de banda. Amb la recuperació de la tradició l’any 1987 per part d’un grup de joves d’Andorra la Vella, cremar falles passa a ser també una cosa d’adults.

La capa

En les èpoques en què els nens cremaven falles, anaven vestits amb roba de carrer. A partir dels anys vuitanta, els joves que recuperen la tradició van començar a protegir-se de les guspires de la falla amb sacs d’espart.

Fallaires Anys 90
Capes Sant Julià

Posteriorment, es va consolidar la capa com a vestimenta del fallaire. Cada col·lectiu tria un color que els distingeix. Així, Andorra la Vella es caracteritza per la capa lila, els lauredians fan servir una de vermella, Escaldes i Encamp van amb capa negra, els d’Ordino han triat un color marró ferrós, a Canillo an arlequinats i a La Massana blaus.

Fallaires llum Escaldes

Transmissió generacional

Que els adults siguin els encarregats de rodar el foc no vol dir que nens i nenes hagin perdut protagonisme: els més menuts han esdevingut fallaires de llum.

A Andorra la Vella i Escaldes els nens giravolten boles de llum que canvien de color i van lligades a un cordill. A Sant Julià i Ordino la falla de la canalla consisteix en un parell de boles de llum que també canvien de color lligades a una cadena i embolicades dins d’una malla amb tires de color vermell que simulen la flama.

Fallaires llum Sant Julià
Fallaires llum Andorra la Vella

Fallaire major

El fallaire major representa tota la comunitat fallaire del país al llarg de l’any que ostenta el càrrec. Per assolir aquesta categoria cal trobar el clau d’or que penja de l’argolla de Fontargent.

La nit de la cremada, el fallaire major va al capdavant del seu col·lectiu. Se’l distingeix perquè porta una capa vermella, excepte si és un fallaire lauredià, en aquest cas portarà una capa negra.